fbpx

Sokrates har stor betydning for, at vores samfund har formet sig som det har. Han levede for ca. 2500 år siden og er i dag en af de mest respekterede tænkere, der nogensinde har eksisteret.

Sokrates blev født i Athen, Grækenland, i år 469 f.kr. Han lavede der i hele sit liv, indtil sin notoriske død i år 399 f.kr.
Sokrates brugte det meste af sin tid på at stille andre mennesker spørgsmål. Hovedsageligt omkring menneskelige værdier og hvad der er etisk korrekt at gøre. Det indbefatter f.eks. visdom, retfærdighed, mod osv. De der deltog i samtaler med Sokrates, blev forvirrede over hans dybdegående spørgsmål, der ofte gjorde at de fremstod som naive og arrogante. Af samme årsag var der mange i Athen, der ikke brød sig om Sokrates, og det endte også med at taget livet af ham i sidste ende. Han gjorde det dog ikke for at være provokerende, men for at finde frem til sandheden.
Sokrates introducerede således en ny tilgang til filosofien der kaldes for den ”sokratiske metode”. I stedet for at belære andre, så påstod han ikke at vide noget om det debatterede emne og udspurgte derfor andre på yderst intelligente måder, som afslørede paradokser i deres tænkning og argumentation.

Som filosof stræbte Sokrates efter at leve så klogt og moralsk rigtigt som muligt. Han var bl.a. kendt for at have en temperamentsfuld og til tider aggressiv kone. Xanthippe, som hun hed. Hun var kendt for at rive hans trøje i stykker i offentligheden og hælde koldt vand over ham.
Sokrates blev ofte spurgt hvorfor han fandt sig i dette. Hans forklaring var at hendes adfærd var en god træning for ham, i at udvikle karakterstyrke, fordi det testede hans tålmodighed og udholdenhed.

For alt i verden; gift dig. Hvis du får en god kone, bliver du lykkelig; hvis du får en dårlig, bliver du filosof.

Sokrates lærte fra sig på åben gade, midt i den athenske markedsplads, hvor han ofte var omringet af venner og studerende. Det siges at han engang blev spurgt hvorfor han spenderede så meget af sin tid ved markedspladsen, omringet af boder der solgte sine varer. Hans svar var at det hver dag mindede ham om alle de ting, som han ikke havde brug for.

I manges øjne er Sokrates en vigtig person, fordi han var den første, der rigtigt fokuserede på at anvende filosofien som en metode til at leve etisk korrekt. På den måde kan det siges at han søgte at udvikle en mere praktisk guide til kunsten at leve godt.

Paradoksalt nok blev Sokrates kendt som den klogeste mand i verden, fordi han påstod at han ikke vidste noget. Sokrates mente nemlig ikke at han vidste noget med sikkerhed. I stedet for at kalde sig selv for en vis mand eller ekspert, så kaldte han sig selv for filosof. Det betyder bogstavelig talt, kærlighed til visdom, så han betragtede ikke sig selv som vis, men nærmere som en der studerede visdommen.

Ægte visdom kommer til os, når vi indser hvor lidt vi forstår af livet, os selv og verden omkring os.

Da Sokrates var ca. 70 år gammel, blev han dømt til døden. Han blev beskyldt for at korrumpere ungdommen. Det er en generel holdning, at der var et politisk motiv bag beskyldningerne, fordi at Sokrates åbenlyst kritiserede Athens politiske styresystem. Under selve retssagen holdt Sokrates sin famøse forsvarstale, som han også er blevet verdensberømt for. Sokrates undskylder ikke i sin tale og han benægter anklagerne mod ham. Han vender sin fokus mod sine anklagere og diskuterer deres etiske ansvar med dommeren. Han blev dog alligevel dømt til tvunget selvmord. Sokrates udviste ingen frygt for døden og udtalte endda at filosofi var en livslang forberedelse til døden.
Sokrates sad fængslet en måned frem til sin død. Her fik han adskillige muligheder for at flygte fra folk, som sympatiserede med ham. Han nægtede dog at flygte og insisterede på at følge dommens afgørelse.
At møde sin død med værdighed, gjorde Sokrates til et berømt og ikonisk foregangsbillede i den antikke verden. Ifølge Platon mente Sokrates, at ved at bo i Athen, så var han en del af samfundet, og burde derfor indordne sig reglerne. Derfor ville det være moralsk hykleri ikke at følge rettens beslutning, selvom han ikke var enig med dem.

Sokrates skal til at drikke sin dødsgift, mens hans venner og familie forsøger at stoppe ham.

Sokrates´død sendte chokbølger gennem det græske landskab og han fik derefter status som en filosofisk martyr, som inspirerede generationer af unge mænd til at blive filosoffer og følge hans moralske livsanskuelse.

Sokrates efterlod ingen filosofiske skrifter. Meget af den viden vi i dag har om ham, stammer fra de mange overlevende dialoger, skrevet af hans yngre elev, Platon. Meget af den viden vi har i dag om Sokrates, stammer i øvrigt fra Platons tekster.

Sokrates har sat et stort præg på verdenshistorien. Flere filosofigrene er f.eks. udløbet af hans visdom. Nogle eksempler er stoicismen, kynismen, aristotelismen mm. Selv i dag er vi dybt inspireret af Sokrates. Et eksempel er kognitiv adfærdsterapi, som er den mest udbredte terapiform i Danmark. Her anvendes der en form for sokratisk spørgemetode fra terapeut til klient.

Der er kun én godhed, viden, og en ondskab, uvidenhed.

Så hvad kan vi lære af Sokrates?

Sokrates så filosofi som en levevej. Han praktiserede det han prædikede, og det er bestemt noget som vi i dag kan lære af. Men før at det kan lade sig gøre skal du kende dig selv, som den græske filosof udtalte. Du skal undersøge dine værdier, f.eks. via den sokratiske metode. Når du får en tanke, skal du undersøge den. Er det overhovedet en tanke der tjener dig? Du har evnen til at reflektere over livet og til at bruge din fornuft, frem for blindt at følge dit begær. Dette er vejen til et godt liv.
Så med andre ord et det at kende sig selv, vejen til at blive et godt menneske. Da alle mennesker bærer sandheden inden i sig selv, betragtes ondskab blot som et udtryk for uvidenhed. Det er altså nødvendigt at stoppe op og tænke over hvorfor du gør som du gør. For hvor mange mennesker tager egentlig den nødvendige tid til at reflektere over disse ting? Som Sokrates sagde. ”Det ureflekterede liv er ikke værd at leve.”

I denne dokumentar kan du lære mere om den athenske filosof.
https://www.youtube.com/watch?v=eCrn-1jUOP8