fbpx

Hvordan skaber du de resultater du ønsker? Hvordan får du tid til at dyrke motion? Hvordan kan du få tid til at vokse spirituelt? Hvordan skelner du mellem hvilke ting der er vigtige og hvilke ting der er mindre vigtige?

Svaret på disse spørgsmål skal vi finde hos den amerikanske entreprenør og forfatter, Stephen Covey.

Stephen Covey er tidligere blevet kåret som en af de mest indflydelsesrige amerikanere. Og selvom han døde i 2012, så bliver han ved med at influere hele verden. Han er forfatter til adskillige millionsælgende bøger, bl.a. 7 Gode Vaner.

Netop i 7 Gode vaner introducerer Stephen en model, som gør det nemt og overskueligt at finde ud af hvordan du bør prioritere din tid. Modellen er opdelt i fire kvadranter. Hver kvadrant repræsenterer en måde at anvende sin tid på.

Billedet er lånt fra christianstaal.com

Billedet er lånt fra christianstaal.com

Kvadrant 1 består af vigtige ting der haster. Er din mor på vej til skadestuen efter at have slået sig alvorligt? Har du en eksamensopgave der skal afleveres inden for 24 timer? Så hører det til i kvadrant 1. Det drejer sig om ting eller situationer der ikke kan udskydes, men som du bliver nødt til at tage dig af her og nu.

Kvadrant 2 består af ting der ikke haster, men som er vigtige. Det er den du bør prioritere højt. Det er i denne kvadrant at du udvikler dig og skaber resultater. Den tid du bruger på at nå dine mål og på at forbedre dig både fysisk, socialt, mentalt og spirituelt, hører til i kvadrant 2. Vi vender tilbage til uddybelsen af denne kvadrant.

Kvadrant 3 består af ting der haster, men som ikke er vigtige. Når du besvarer mails, når du er til mindre betydningsfulde møder og når andre personer trænger sig på. Kvadrant 3 aktiviteter er når du bruger tid på noget som er vigtigt for andre, men ikke for dig.

Kvadrant 4 består af ting der ikke haster og ikke er vigtige. Når du sidder på facebook og scroller, når du stener netflix for 10. aften i træk, når du snakker i telefon i flere timer og når du bruger tid på noget, der ikke er produktivt – så er det kvadrant 4. Denne kvadrant er den mest uproduktive af dem alle.

Mange mennesker benytter for meget af sin tid i kvadrant 1, 3 og. 4. Det gælder om at spendere så meget tid som overhovedet muligt i kvadrant 2. Kvadrant 2 aktiviteter er vigtige, men de haster ikke. Derfor har vi en tendens til at sætte dem til side for ting som haster. Men hvordan får du tid til disse ting? Du må stjæle dem fra kvadrant 3 og 4. Sig nej til dem for på den måde at skabe plads til kvadrant 2.

The key is not to prioritize what’s on your schedule, but to schedule your priorities
– Stephen Covey.

For at blive endnu skarpere på hvilke aktiviteter der hører til i kvadrant 2, introduceres du til de fire dimensioner, som vores liv består af. Hver gang du bruger tid på de fire dimensioner, spenderer du automatisk din tid i kvadrant 2.

De fire dimensioner er:

Den fysiske dimension har fokus på kroppens funktion. Derfor handler det om at styrke kroppen. Det gør du f.eks. ved at løbe, styrketræne, dyrke sport, spise sundt og få nok søvn.

Den sociale dimension handler om at styrke og vedligeholde din relation til andre mennesker. Det gør du ved at bruge tid sammen med de mennesker du holder af, at møde nye mennesker, samt at lytte empatisk og deltage aktivt i arrangementer.

Den mentale dimension kan vi styrke ved at læse (du er ved at styrke den lige nu), at planlægge, at skrive, at visualisere og at være opsøgende på hvordan du styrker din psyke. Mange mennesker stopper med at udforske nye emner, så snart de er gået ud af skolen. Vi stopper med at udvikle os og bruger i stedet for tiden på tv eller de sociale medier.

Den spirituelle dimension styrkes ved at meditere, at reflektere over meningen med dit liv, samt at gøre en forskel for andre – som f.eks. at hjælpe andre der ikke har mulighed for at betale dig tilbage. Det kan også være gennem musik. Det vigtige er, at du vender tilbage som en fornyet og inspireret person.

Kvadrant 2 aktiviteter går altså ud på at styrke dig, forbedre dig, udvikle dig og samtidig gøre noget godt for samfundet og andre mennesker. Men første skridt er at blive bevidst om hvordan du prioriterer din tid. Hvis du bruger for meget tid på kvadrant 1, 3 eller 4, så gælder det om at få omdirigeret din tid tilbage til kvadrant 2. Men det er op til dig, det kræver at du er villig til at skabe forandring og har dit mål for øje. Der er ikke nogen der kommer og gør tingene for dig.

Jeg har selv været meget bevidst om at bruge så meget tid som muligt i kvadrant 2 og det har skabt en markant forbedring i mit liv og i de resultater jeg skaber. Jeg håber at du kan bruge modellen til lige så meget, som jeg har kunne.

Hvis du vil læse mere om hvordan du skaber flere timer på døgnet, så skal du trykke her.